News


Entinen ruokamaakunta?

08.02.2010

Olen saanut viimeisen viikon aikana useita puheluja pohjalaisilta viljelijöiltä ja yrittäjiltä. Kaikkien soittojen yhteinen nimittäjä on ollut Seinäjoen hankintarenkaan kilpailuttamien elintarvikkeiden alkuperämaa. Euroopan Unionin jäsenenä Suomi on sitoutunut noudattamaan kilpailutussääntöjä jotka estävät oman maan ja maakunnan tuottajien suosimisen, tätä sääntöä ei varmasti muuteta joten muutosmahdollisuuksia on etsittävä muualta. Myös ministeri Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) puhui Sarka-messuilla kriittisesti kilpailutuksen seurauksista.

Pohjalaismaakunnat ovat hyvin riippuvaisia elintarviketuotannon menestyksestä, olipa kyse alkutuotannosta, jalostuksesta, kuljetuksesta tai laite- ja koneteollisuudesta. Elintarviketeollisuus säteilee maakunnissamme kaikkeen, siihen liittyvä työ tuo tuloja asukkaille ja verotuloja kunnille, valtiolle ja kirkolle. Niillä tuloilla rahoitetaan arkista huolenpitoa ja hyvinvointia. Kukaan pohjalainen ei varmasti halua tämän tärkeän sektorin menettämistä. Siksi meidän on mietittävä asioita uusiksi. Vaikka esimerkiksi Seinäjoen hankintarengas tuo kunnille suoria säästöjä sen vastapainona menetetään työtä ja julkisten palvelujen tuottamiseen tarvittavia verotuloja. Mietittäköön oikeasti kumpi tuo paremman lopputuloksen, säästöt ulkomaisten elintarvikkeiden hankinnassa vai työpaikat aavistuksen kalliimmista kotimaakunnan elintarvikkeista. Lähiruoka antaa meille kilpailuetua myös ympäristö- ja ilmastokysymyksissä, laadusta puhumattakaan.

Kehitys ei mene aina eteenpäin, nyky-yhteiskunnassa on monia asioita joissa olisi syytä ottaa takapakkia. Aloitettakoon se lopettamalla nykymuotoisten hankintarenkaiden toiminta. Jokainen kunta hankkikoon leivät, maidot,  lihat, kirjat, paperit, vaipat, silmälasit ja muut tavarat niinkuin ennenkin, itse. Kilpailuttamalla paikallisesti mukaan pääsevät pienetkin yritykset ja raha jää hyödyttämään paikka- ja maakuntaa.On tietenkin tuotteita joita ei meillä tehdä, rajattakoon hankintarenkaiden toiminta vain sitä varten.

Kai Pöntinen (kok)
maakuntahallituksen 1. vpj
Lapua


  Back
 
 


Uutiset
25.05.2014
25.05.2014
16.05.2013
12.04.2013
14.08.2012
14.04.2011
15.04.2010
27.05.2009


 
 
powered by WolfUpper CMS v2.0 | Login