News


Vastuu on kaikilla

19.12.2010

Mielipidekirjoitus 19.12.2010 (Ilkka)

Hyvinvointisuomessa vastuu sysätään liian usein yhteiskunnalle. Kunnilta ja valtiolta odotetaan vastuunkatoa sellaisistakin asioista, jotka kuuluisivat meidän omalle vastuullemme. Aivan erityisesti peräänkuulutan vanhemmuuden vastuuta.

Jos vanhemmat eivät ole läsnä lasten ja nuorten jokapäiväisessä arjessa, niin kuka silloin asettaa lapselle rajat ja antaa rajojen ohella tarvittavaa rakkautta? Turvalliset, kotona asetetut rajat ovat jokaisen lapsen ja nuoren perusoikeus.

Turhan usein syyttävä sormi osoittaa esimerkiksi koulua, vaikka ongelman ratkaisu löytyisi kotoa.

Subjektiivinen oikeus vaatia päivähoitopaikkaa on kohtuuton, jos elämäntilanne mahdollistaisi hoidon järjestämisen itse.

Maahanmuuttoon liitetty sosiaaliturvan väärinkäyttö nousi esille viimeksi käydyissä eurovaaleissa. Nyt tuota keskustelua tulee käydä myös kantasuomalaisten osalta.

On aika nostaa esille sosiaaliturvan vastikkeellisuus. Jos eräät etuudet sidottaisiin työn tekemiseen, vähentäisi se varmasti osaltaan hyvän sosiaaliturvan perässä tänne pyrkivien määrää. Tämä koskee erityisesti tietyistä Afrikan maista tulevia miehiä, jotka eivät kotimaassaan ole tehneet päivääkään työtä.  

Yhteiskunnan on kuitenkin kannettava vastuuta niistä, jotka eivät monista eri syistä johtuen kykene itse huolehtimaan toimeentulostaan.

Myös yrityksillä on vastuita. Harmaa talous on yritysten harjoittamaa sosiaaliturvan väärinkäyttöä ja siitä kärsii koko Suomi. Sitä ei pidä sallia.

Yhteiskunnan varaan nojaava vastuu kestää vain niin kauan kuin rahaa riittää.

Tärkeää on pitää mielessä myös se, että vastuun kantaminen ja kokemus omasta tarpeellisuudesta lisää merkittävästi henkistä hyvinvointia. Hyysääminen passivoi ihmistä ja aiheuttaa syrjäytymistä.

Kun sosiaaliturvaa käytetään vain todelliseen tarpeeseen ja pidämme yllä työn ja yrittämisen kannustavuuden, voimme säilyttää hyvinvointiyhteiskunnan lähes nykyisellään.

Meiltä päätöksentekijöiltä odotetaan vastuunkantoa tulevaisuudesta, sitä on mm puuttuminen epäkohtiin, joista edellä kerroin.

Kai Pöntinen (kok), Lapua
Etelä-Pohjanmaan maakuntahallituksen 1. vpj  Back
 
 


Uutiset
25.05.2014
25.05.2014
16.05.2013
12.04.2013
14.08.2012
14.04.2011
15.04.2010
27.05.2009


 
 
powered by WolfUpper CMS v2.0 | Login